Kärleken är kommersiell och det finns inga hjältar

Jag är less på att det underhållningsheroin som nöjesindustrin pumpar in i våra vener. De säljer idéer på att kärlek är underbart och att det finns hjältar. Men det är inte sant. Det vi vill benämna som kärlek är bara ett resultat av fortplantingsinstinkter och de enda som kan rädda oss är vi själva. Det finns inga hjältar som undsätter oss, bara bra eller dåliga exempel.

Vad är kärlek och vad är en hjälte?

 

Det finns tusen och åter tusen sånger, filmer, böcker, berättelser, rim, skrönor och lögner om hjältar och hur en sådan ska vara. Min uppväxt och det samhälle jag lever i har gjort att jag direkt förknippar en hjälte med äventyr, ensam är stark, stolthet, ära, heder, muskler, stilighet och tuffhet. Och hjälten har ju såklart en snopp och inte en fitta. Men det ska regna fitta över honom när han är färdig. Man kunde ju hoppats på att det fanns sådana. Sådana som alltid kommer och räddar oss i sista stund och som är beredda att ensamma göra upp med regeringar, maffian, diktatorer och faktiskt också vinner genom ren awesomeness. Men verkligheten fungerar inte så. Det finns ingen som räddar oss. Vi är ett flockdjur och det är tillsammans vi kan förändra saker. Det är när vi enar oss som vi är som bäst och som värst. Tillsammans kan vi välta berg, störta diktaturer och rädda vår framtid. Men tillsammans skapar vi också diktaturer och förslavar andra. I The Matrix säger designern av programmet till Neo att hoppet är nyckeln till människans största styrka och svaghet. Det är inte sant. Det är gemenskapen som ger oss styrka och som tar styrkan från andra. Och vem fan gjorde maffian ond och vem fan kallade hjälten god? Den enes hjälte är alltid den andres nemesis. Den enes godhet är alltid den andres lidande. Den enes hjälp är alltid den andres övergrepp.

 

Kärlek då?

 

Vi blir uppfostrade med att man måste hitta kärleken för att göra livet komplett. Vi förväntas para ihop oss två och två. Helst kille tjej för annars blir man föraktad, stenad, dödad och utstött på de flesta ställen här i världen. Livet handlar om att hitta kärlek om att hitta lyckan i denna. Men det är bara kemi. Vätskor som då de blandas på rätt sätt börjar bubbla lite, och i vissa fall explodera eller frysas ned. Att kalla vår något invecklade fortplantningsprocess för kärlek är ungefär som att kalla ett vunnet krig för lycka och en ask choklad sin bästa vän.


Kommentarer
Postat av: Lotten

Ouch...

2011-11-09 @ 21:46:51
URL: http://charlottenloek.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0